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1.0 APPLICABIITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or non-
network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are permitted when 
approved by the Defense Health Agency (DHA) and specifically included in the network provider 
agreement.

2.0 ISSUE

What is the basis of payment for the TRICARE DRG-based payment system?

3.0 POLICY

3.1 Hospital Billing

Under the TRICARE DRG-based payment system, hospitals are required to submit claims in 
accordance with 32 CFR 199.7(b). The contractor shall assign the appropriate DRG to the claim based 
on the information contained on the claim.

3.1.1 Hospital participation. As noted previously, all hospitals which participate in Medicare are 
required to participate on all inpatient claims.

3.1.2 Late charges. Any late charges received by the contractor for a claim which has been 
processed under the TRICARE DRG-based payment system shall be processed as an adjustment. 
Generally, late charges will not result in any additional payment, but they could affect payment by 
changing the DRG assigned to the claim or by causing the claim to qualify as an outlier, or they could 
affect the amount of the beneficiary’s cost-share.

3.1.3 Beneficiary-submitted claims. If a beneficiary submits a claim which is determined to be 
subject to the TRICARE DRG-based payment system (or for services from an exempt hospital which is 
Medicare-participating), whether for inpatient services or for related professional services rendered by 
a hospital-based professional, the claim is to be returned (uncontrolled) with the notation that all 
inpatient hospital claims must be submitted by the provider.
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3.2 Payment On A Per Discharge Basis

Under the TRICARE DRG-based payment system, hospitals are paid a predetermined amount 
per discharge for inpatient hospital services furnished to TRICARE beneficiaries.

3.3 Pricing of Claims

3.3.1 All final claims with discharge dates of September 30, 2014, or earlier that are reimbursed 
under the TRICARE DRG-based payment system are to be priced using the rules, weights and rates in 
effect as of the date of admission, regardless of when the claim is submitted. All final claims with 
discharge dates of October 1, 2014, or later that are reimbursed under the TRICARE DRG-based 
payment system are to be priced using the rules, weights and rates in effect as of the date of discharge. 
Interim claims with end date of care on or after October 1, 2014, shall be priced using the rules, weights 
and rates in effect as of the end date of care. (See the TRICARE Systems Manual (TSM), Chapter 2, 
Section 5.2.)

3.3.2 Contractors shall maintain at least three years’ weights and rates, including Indirect Medical 
Education (IDME) adjustment factors, wage indexes, etc., in the contractor’s on-line system. If the claim 
filing deadline has been waived and the date of discharge is more than three years before the 
reprocessing date, the affected claim or adjustment is to be priced using the earliest DRG weights and 
rates on the contractor’s system.

3.4 Payment In Full

The DRG-based amount paid for inpatient hospital services is the total TRICARE payment for 
the inpatient operating costs (as described in this section) incurred in furnishing services covered by 
the TRICARE. The full prospective payment amount is payable for each stay during which there is at 
least one covered day of care, except as provided in Section 8 for short-stay outliers. Thus, certain items 
related or incidental to the treatment of the patient, but which might not otherwise be covered, are 
included in the DRG-based payment. For example, patient education services such as nutrition 
counseling are not covered by TRICARE, but if they are provided incidental to covered services, they are 
to be considered included in the DRG-based payment. The hospital cannot bill the beneficiary for the 
services, since they are included in the overall treatment regimen for the admission. At the same time, 
the contractor is not to reduce the DRG-based payment simply because some non-covered services 
were rendered.

3.4.1 Services received from another hospital. In those cases in which the hospital obtains 
certain services from another hospital (e.g., computerized tomography services) no additional payment 
is to be made to either hospital for the technical component of the services. The technical component 
is to be considered part of the DRG-based payment, and it is the discharging hospital’s responsibility to 
make suitable payment arrangements with the other hospital providing services. Of course, the 
professional component of such services can be billed separately by the second hospital.

3.4.2 Interim bills for unusually long Lengths-Of-Stay (LOS). Because the DRG-based payment is 
the full payment for the claim, in most cases interim bills will not be accepted. If an interim bill is 
submitted for services subject to the TRICARE DRG-based payment system, it is to be denied. The only 
exception to this is for certain qualifying outlier cases.
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3.4.2.1 In order to qualify for interim payments the following conditions must be met:

• The patient has been in the hospital at least 60 days.
• Multiple claims for single individuals must be submitted in chronological order.

If a condition is not met, e.g., the claim is received out of chronological order, the claim is to 
be denied.

3.4.2.2 A hospital may request additional interim payments at intervals of at least 60 days after the 
date of the first interim bill.

3.4.2.3 Contractors shall process the initial claim as a complete claim and each subsequent claim 
as an adjustment. However, the interim claims are only a method of facilitating cash flow to providers, 
and the final bill is still the final accounting on the hospital stay. Therefore, upon receipt of the final bill, 
the contractor shall review the entire claim to ensure that it has been correctly paid and shall ensure 
that the cost-share has been correctly determined. See the TSM, Chapter 2, Section 1.1, paragraph 7.0 
for TRICARE Encounter Data (TED) record submission requirements for interim hospital billings.

3.5 Inpatient Operating Costs

The TRICARE DRG-based payment system provides a payment amount for inpatient operating 
costs, including:

3.5.1 Operating costs for routine services, such as the costs of room, board, therapy services 
(physical, speech, etc.), and routine nursing services as well as supplies (e.g., pacemakers) necessary for 
the treatment of the patient;

3.5.2 Operating costs for ancillary services, such as radiology and laboratory services furnished to 
hospital inpatients (the professional component of these services is not included and can be billed 
separately);

3.5.3 Take-home drugs for less than $40;

3.5.4 Special care unit operating costs (intensive care type unit services); and

3.5.5 Malpractice insurance costs related to services furnished to inpatients.

3.6 Discharges And Transfers

3.6.1 Discharges

Subject to the provisions of paragraphs 3.6.2 and 3.6.3, a hospital inpatient is considered 
discharged from a hospital paid under the TRICARE DRG-based payment system when:

3.6.1.1 The patient is formally released from the hospital; or

3.6.1.2 The patient dies in the hospital.
3



TRICARE Reimbursement Manual 6010.61-M, April 1, 2015
Chapter 6, Section 3  

Hospital Reimbursement - TRICARE Diagnosis Related Group (DRG)-Based Payment System (Basis Of 
Payment)
3.6.1.3 The patient is transferred to a hospital or unit that is excluded from the TRICARE DRG-based 
payment system under the provisions of Section 4. Such cases can be identified by Form Locator (FL) 17 
on the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) 1450 UB-04 claim form and shall be 
processed as a transfer, if the claim contains one of the qualifying DRGs listed in paragraph 3.6.4, and 
the patient is transferred to one of the settings outlined in paragraph 3.6.3.

3.6.2 Acute Care Transfers

A discharge of a hospital inpatient is considered to be a transfer for purposes of payment 
under this subsection if the patient is readmitted the same day (unless the readmission is unrelated to 
the initial discharge) to another hospital that is:

3.6.2.1 Paid under the TRICARE DRG-based payment system (such instances will result in two or 
more claims); or

3.6.2.2 Excluded from being paid under the TRICARE DRG-based payment system because of 
participation in a statewide cost control program which is exempt from the TRICARE DRG-based 
payment system under Section 4 (such instances will result in two or more claims); or

3.6.2.3 Authorized as a Designated Provider (DP) [formerly Uniformed Services Treatment Facilities 
(USTFs)] or a Department of Veterans Affairs (DVA)/Veterans Health Administration (VHA) hospital.

3.6.3 Post-Acute Care Transfers

A discharge of a hospital inpatient is considered to be a transfer for purposes of this 
subsection when the patient’s discharge is assigned to one of the qualifying DRGs listed in paragraph 
3.6.4, and the discharge is made under any of the following circumstances:

3.6.3.1 To a hospital or distinct part hospital unit excluded from the TRICARE DRG-based payment 
system as described in Section 4. Claims shall be coded 05, 62, 63, 85, 90, or 91 in FL 17 on the CMS 1450 
UB-04 claim form. Effective April 1, 2004, claims shall be coded 65 or 93 in FL 17 for psychiatric hospitals 
and units.

3.6.3.2 To a Skilled Nursing Facility (SNF). Claims shall be coded 03 or 83 in FL 17 on the CMS 1450 
UB-04 claim form.

3.6.3.3 To home under a written Plan Of Care (POC) for the provision of home health services from 
a home health agency and those services begin within three days after the date of discharge. Claims 
shall be coded 06 or 86 in FL 17 on the CMS 1450 UB-04 claim form. Claims coded 06 or 86 with a 
condition code of 42 or 43 in FL 18 shall be processed as a discharge instead of a transfer.

3.6.3.4 Excluded from being paid under the TRICARE DRG-based payment system as a Critical 
Access Hospital (CAH) effective December 1, 2009.

3.6.3.5 To hospice care. Claims should be coded 50 or 51 in FL 17 effective October 1, 2018.
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3.6.4 Qualifying DRGs

The qualifying DRGs, for purposes of paragraph 3.6.3, are listed on either the TRICARE DRG 
web site at http://www.health.mil/rates or listed in the applicable addendum for the respective fiscal 
year. Addendum C reflects the current fiscal year and the two most recent fiscal years.

3.6.5 Payment For Discharges

The hospital discharging an inpatient (under paragraph 3.6.1) is paid in full in accordance 
with paragraph 3.4.

3.6.6 Payment For Transfers

3.6.6.1 General Rule. Except as provided in paragraphs 3.6.6.2 and a hospital that transfers an 
inpatient under circumstances described in paragraphs 3.6.2 or 3.6.3, is paid a graduated per diem rate 
for each day of the patient’s stay in that hospital, not to exceed the TRICARE DRG-based payment 
amount that would have been paid if the patient had been discharged to another setting. The per diem 
rate is determined by dividing the appropriate DRG rate by the geometric mean LOS for the specific 
DRG to which the case is assigned. Payment is graduated by paying twice the per diem amount for the 
first day of the stay, and the per diem amount for each subsequent day, up to the full DRG amount. For 
neonatal claims, other than normal newborns, payment is graduated by paying twice the per diem 
amount for the first day of the stay, and 125% of the per diem rate for each subsequent day, up to the 
full DRG amount.

3.6.6.2 Special rule for DRGs meeting specific criteria. A hospital that transfers an inpatient under 
the circumstances described in paragraph 3.6.3 and the transfer is assigned to a DRG subject to the 
special rule for transfers as listed in Addendum C with a “Yes” in the POST ACUTE column and a “Yes” in 
the SPEC PAY column, shall be paid under the provisions of paragraphs 3.6.6.2.1 and 3.6.6.2.2. 
Addendum C reflects the current fiscal year and the two most recent fiscal years.

3.6.6.2.1 Fifty percent (50%) of the DRG-based payment amount plus one-half of the per diem 
payment for the DRG for day one (one-half the usual transfer payment of double the per diem for day 
one).

3.6.6.2.2 Fifty percent (50%) of the per diem for each subsequent day up to the full DRG 
payment.

3.6.6.3 Outliers.

• A transferring hospital may qualify for an additional payment for extraordinary cases 
that meet the criteria for cost outliers as described in Section 8, paragraph 3.2.6.1. 
When calculating the cost outlier payment, if the LOS exceeds the geometric mean LOS, 
the cost outlier threshold shall be limited to the DRG-based payment plus the fixed loss 
amount. The contractor shall readjudicate claims affected by this change if brought to 
their attention by any source.

• Refer to http://www.health.mil/rates for payment details associated with outliers.
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3.6.6.4 Transfer assigned to DRG 601. If a transfer is classified into DRG 601 (Neonate, transferred < 
5 days old), the transferring hospital is paid in full. DRGs for these descriptions can be found at http://
www.health.mil/rates.

3.7 Leave Of Absence Days

3.7.1 General. Normally, a patient will leave a hospital which is subject to the DRG-based 
payment system only as a result of a discharge or a transfer. However, there are some circumstances 
where a patient is admitted for care, and for some reason is sent home temporarily before that care is 
completed. Hospitals may place patients on a leave of absence when readmission is expected and the 
patient does not require a hospital level of care during the interim period. Examples of such situations 
include, but are not limited to:

• Situations where surgery could not be scheduled immediately;

• A specific surgical team was not available;

• Bilateral surgery was planned;

• Further treatment is indicated following diagnostic tests but cannot begin 
immediately;

• A change in the patient’s condition requires that scheduled surgery be delayed for a 
short time; or

• Test results to confirm the need for surgery are delayed.

3.7.2 Billing for leave of absence days. In billing for inpatient stays which include a leave of 
absence, hospitals are to use the actual admission and discharge dates and are to identify all leave of 
absence days by using revenue code 18X for such days. Contractors shall disallow all leave of absence 
days. A leave of absence will be counted as a covered inpatient day (i.e., not disallowed as a leave of 
absence day) if the patient returns to the facility by midnight of the same day. Neither the Program nor 
the beneficiary may be billed for days of leave.

3.7.3 DRG-based payments for stays including leave of absence days. Placing a patient on a leave 
of absence will not result in two DRG-based payments, nor can any payment be made for leave of 
absence days. Only one claim is to be submitted when the patient is formally discharged (as opposed to 
being placed on leave of absence), and only one DRG-based payment is to be made. The contractor 
shall ensure that the leave of absence does not result in long-stay outlier days being paid and that it 
does not increase the beneficiary’s cost-share.

3.7.4 Services received while on leave of absence. The technical component of laboratory tests 
obtained while on a leave of absence is included in the DRG-based payment to the hospital. The 
professional component shall be cost-shared as inpatient. Tests performed in a physician’s office or 
independent laboratory are also included in the DRG-based payment.
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3.7.5 Patient dies while on leave of absence. If patient should die while on leave of absence, the 
date the patient left the hospital shall be treated as the date of discharge.

3.8 Area Wage Indexes

The labor-related portion of the ASA will be adjusted to account for the differences in wages 
among geographic areas and will correspond to the labor market areas used in the Medicare PPS, and 
the actual indexes used will be those used in the Medicare PPS. The wage index used is to be the one 
for the hospital’s actual address--not for the hospital’s billing address.

3.9 Redesignation Of Certain Hospitals To Other Wage Index Areas

The TRICARE Program follows this statutory requirement for the Medicare Prospective Payment 
System (PPS), and the CMS determines the areas affected and wage indexes used.

3.9.1 A hospital located in a rural county adjacent to one or more urban areas shall be treated as 
being located in the urban area to which the greatest number of workers commute. The area wage 
index for the urban area shall be used for the rural county.

3.9.2 In order to correct inequities resulting from application of the rules in paragraph 3.9.1, CMS 
modified the rules for those rural hospitals deemed to be urban. The TRICARE Program has also 
adopted these changes. Some of these hospitals continue to use the urban area wage index, others use 
a wage index computed specifically for the rural county, and others use the statewide rural wage index.

3.9.3 Public Law 101-239 created the Medicare Geographic Classification Review Board (MGCRB) 
to reclassify individual hospitals to different wage index areas based on requests from the hospitals. 
These reclassifications are intended to eliminate the continuing inequities caused by the 
reclassification actions described in paragraphs 3.9.1 and 3.9.2. The TRICARE Program has adopted 
these hospital-specific reclassifications.

3.9.4 The wage index for an urban hospital may not be lower than the statewide area rural wage 
index. 

- END -
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