
TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
TRICARE OVERSEAS PROGRAM (TOP)
CHAPTER 12
SECTION 3.2

ENROLLMENT (PRIME/TRICARE PLUS)
ISSUE DATE: August 20, 1997
AUTHORITY: 32 CFR 199.17 

I. POLICY

A. In order to receive the TRICARE Overseas Program Prime (TOP) benefits and the 
special cost sharing provisions of TOP Prime, beneficiaries must take specific action to enroll 
in TOP Prime, except members of reserve components called to active duty for more than 30 
days are eligible for TOP Prime the same as any other TRICARE ADSM regardless of where 
enrolled. TOP Prime enrollment is not available to TRICARE eligible retirees or their family 
members, active duty family members living overseas not accompanied by sponsor, and/or 
NATO and PFP active duty members or their families.

1. Enrollment Procedures.

a. Enrollments shall be performed by the TOP Regional Director(s), or their 
designee, and recorded in the Defense Enrollment Eligibility Reporting System (DEERS) 
through the National Enrollment Database (NED). TOP Prime enrollees will be provided an 
enrollment card through Defense Manpower Data Center (DMDC).

b. All TOP eligible Prime beneficiaries will be issued enrollment cards. The TOP 
enrollment cards will be mailed to the beneficiary.

c. The TOP enrollment is effective the date of acceptance of the enrollment.

d. Enrollment may occur at any time and remains effective during the overseas 
tour of the sponsor and remains effective until the enrollee disenrolls or becomes ineligible 
for TOP Prime or the TRICARE Program.

e. TOP Prime enrollment may be on an individual or family basis.

f. Enrollment fees are not required at this time for TOP Prime.

2. Enrollment Protocols.

a. No TOP-enrolled beneficiary who resides in a TOP region shall be denied 
enrollment or re-enrollment in, or be required to disenroll from, the TOP Prime program 
because of a prior or current medical condition.
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b. The Regional Director or designee performing the enrollments shall provide 
eligible TOP Prime beneficiaries who enroll full and fair disclosure of any restrictions on 
freedom of choice that may be applicable to TOP Prime enrollees including the Point of 
Service (POS) option.

c. TOP eligible beneficiaries must enroll with an overseas MTF primary care 
provider. Appointments will be provided within the TRICARE Prime access standard.

3. Retroactive Enrollment. For TOP emergency cases that should be placed under 
immediate management, TOP MTF Commanders and/or the Regional Directors may 
approve exceptions on a case-by-case basis for retroactive enrollment with an effective date 
not earlier than the first day of the month that the application is submitted with the following 
exceptions newborns after 120 days of conditional enrollment (see Chapter 10, Section 3.1 
and TRICARE Operations Manual, Chapter 6, Section 1 and administrative errors.

4. TOP enrolled ADFM may disenroll at any time.

B. Portability.

1. TOP enrollees must either transfer enrollment or disenroll within 60 days of the 
end of the overseas tour when the active duty member departs to a new area of assignment 
(ADR). The losing TOP region shall provide continuing coverage until (1) the enrollment has 
been transferred to the new location, (2) the enrollee disenrolls, or (3) when enrollment 
transfer or disenrollment has not been requested by the TOP enrollee by the 60th day. The 
TOP Regional Director will automatically disenroll the beneficiary on the 61st day. The 
TRICARE beneficiary will revert to Standard.

2. The authorization/referral rules for care received while in the U.S. by TOP Prime 
beneficiaries will continue to apply (see Chapter 12, Section 5.1).

3. Claims for stateside care received by TOP beneficiaries while traveling stateside 
will be processed by the designated Managed Care Support Contractor (MCSC) for 
processing foreign claims (see Chapter 12, Section 11.1 for TOP claims processing 
procedures).

4. Point of Service Option is not applicable for TOP Prime beneficiaries who receive 
care during temporary absences from an overseas area and during permanent transfer prior 
to enrollment in their new region (not to exceed 60 days).

5. Disenrollment shall be required within 60 days when beneficiaries no longer live 
within the TOP region, are not accompanied by the sponsor, or immediately when they are 
no longer eligible for TRICARE Prime or TRICARE.

6. Enrollment transfers during hospital stays for all TOP beneficiaries, including 
newborns, claims shall follow the jurisdictional guidelines outlined in Chapter 12, Section 1.1 
and Section 11.1 to determine claims processing responsibilities.

7. Parents of newborns are required to take specific action to enroll the newborn 
within 120 days of birth, Prime copayment will apply retroactively from the date of birth 
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through the 120 days. If parents delay newborn enrollment beyond 120 days, on the 121st 
day, Prime coverage ends, and Standard cost-shares begin and will continue until the 
effective date of newborn enrollment.

8. The Regional Directors will monitor the overseas remote program and the 
TRICARE Global Remote Overseas Prime (TGROP) enrollment activities and establish a 
designated contact for enrollment issues related to overseas remote areas.

- END -
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